Ecolab pruža informacije o Novel Coronavirus 2019-nCoV

Ecolab, svetski lider u rešenjima i ekspertizi za prevenciju infekcije, pomno prati izbijanje koronavirusa (2019-nCoV) i pruža smernice za smanjenje rizika od infekcije.

Zvaničnici javnog zdravstva identifikovali su novi koronavirus, n-CoV za 2019. godinu ili Vuhan koronavirus, po gradu u kineskoj provinciji Hubei gde je prvi put otkriven. Virus izaziva groznicu i respiratorne simptome, a zarazio je desetine hiljada ljudi, sa stotinama prijavljenih smrtnih slučajeva do danas. 

Poreklo ovog virusa još nije potvrđeno, ali može se proširiti sa zaražene osobe na druge putem kašljanja ili kijanja ili vrlo bliskog ličnog kontakta ili dodirivanjem predmeta ili površine sa virusom na njemu, a potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju.

Najveći broj slučajeva prijavljen je u Kini, ali su slučajevi potvrđeni i u mnogim zemljama sveta kod ljudi koji su ranije posećivali Kinu.

Šta je koronavirus?

Koronavirus je vrsta virusa ribonukleinske kiseline (RNA) sa ovojnicom, koji uglavnom izaziva simptome respiratornih i crevnih bolesti. Na površini ove vrste virusnih čestica ima mnogo pravilno raspoređenih izbočina, a cela čestica virusa je poput krune, otuda i naziv "koronavirus".

Trenutno postoji šest poznatih ljudskih koronavirusa. Četiri od ovih koronavirusa su manje patogena, što obično izaziva samo manje respiratorne simptome slične prehladi. Dva druga koronavirusa - teški akutni respiratorni sindrom koronavirus (SARS CoV - Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus) i koronavirusni sindrom bliskog Istoka (MERS CoV - Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) - mogu izazvati ozbiljne respiratorne bolesti.

Novi koronavirus (2019-nCoV) razlikuje se od ovih šest poznatih koronavirusa i zahteva dalja naučna istraživanja. 

Kako se prenosi koronavirus? 

Prenos zavisi od konkretnog koronavirusa. Ljudski koronavirusi mogu se preneti sa zaražene osobe na druge putem:

  • Vazdušnim putem kašljanjem i kijanjem
  • Bliski lični kontakt, kao što je dodirivanje ili rukovanje rukama
  • Ako dodirnete predmet ili površinu sa virusom na njemu, a zatim dodirnete usta, nos ili oči pre pranja ruku

Prenos sa osobe na osobu se u određenoj meri događa sa 2019-nCoV. 

Kako možete smanjiti rizik od infekcije koronavirusom?

Trenutno nema dostupnih vakcina za zaštitu od infekcije koronavirusom, ali možda ćete moći da smanjite rizik od infekcije na sledeći način:

  • Perite ruke često i pravilno
  • Izbegavajte da dirate oči, nos ili usta neopranim rukama
  • Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim ljudima
  • U regionima u kojima se prijavljuju prekomerni slučajevi, izbegavajte područja gde se žive životinje prodaju ili uzgajaju
  • Ako imate temperaturu ili druge simptome nakon putovanja kući, treba da nosite masku i pozovete lekara.

Linkovi za više informacija:

WHO Health Topics: Coronavirus

CDC Guidance on Coronavirus

WHO Myth BustersBack to Top